25 Ιουλίου 2012


Ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων είναι αδιαμφισβήτητα το καρπούζι.Το πρόβλημα είναι πως ξεχωρίζουμε το γινωμένο από το άγουρο; Πως δεν θα μας βγαίνει '' μάπα '' το καρπούζι;
Δύο πραγματα μπορούν να συμβούν. Το πρώτο είναι να μας το '' ανοίξει '' ο μανάβης και να το ελέγχξουμε. Το δεύτερο είναι αποκτήσουμε γνώσεις.Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να προσέχετε:


1. Η αποχρωματισμένη περιοχή, στο σημείο που το καρπούζι ακουμπά στο έδαφος, θα πρέπει να έχει κιτρινίσει.

2. Όταν ξύνετε το φλοιό με το νύχι σας θα πρέπει να αποκολλάται εύκολα.

3. Θα πρέπει να είναι βαρύ σε σχέση με το μέγεθός του.

4. Όταν το χτυπάτε στο κέντρο του θα πρέπει να κάνει έναν βαθύ και υπόκωφο ήχο.

5. Θα πρέπει ο φλοιός να έχει χάσει τη γυαλάδα του.

6. Θα πρέπει να έχει μειωθεί το χρωματικό κοντράστ ανάμεσα στις ανοιχτόχρωμες ρίγες και το βαθύ πράσινο του φλοιού.

7. Θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο στρογγυλό. Όλα τα υπόλοιπος σχήματα παραπέμπουν σε κολοκυθι,με αντίστοιχες συνέπειες γεύσης.

 8. Το υπολειμμα απο το κοτσανι του θα πρέπει να δείχνει το δυνατόν πιο φρέσκο. Κοτσανια που έχουν μαραθει, υποδηλωνουν ότι έχει πολυ καιρο κομμένο.

 9. Το κάθε καρπούζι έχει δυο πράσινους χρωματισμους: ένα βασικό σκούρο και ριγες πιο ανοιχτού, εώς ασπρου. Η αντίθεση μεταξύ τους καλό θα είναι να είναι μεγάλη, αλλα το πιο ανοιχτό απο τα δυο όσο πιο προς το άσπρο πηγαίνει, τόσο πιο γινομενο και ίσως ζαχαρωμενο θα είναι. Αν είναι λιγότερο άσπρο, τότε θα είναι πιο αγουρο.

10. Θα πρέπει όταν το κτυπας με το χέρι σου να το ακούς να κάνει έναν ήχο σαν καμπάνα. Αν είναι τελείως ξερός ο ήχος μην το προτιμας (αυτό βέβαια δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, χρειάζεται και μια εμπειρία)
ΣΥΝΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΑ

Το κάπως άγουρο καρπούζι ωριμάζει αν το αφήσετε λίγες μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.Το άκοπο καρπούζι διατηρείται στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες. Κομμένο και καλυμμένο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για λίγες ημέρες

πηγη http://all4food.gr