19 Ιανουαρίου 2013

ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ!!!!!!!!!!!!!!!

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • μισό ποτήρι κρασιού χλιαρό νερό (όχι καυτό)
  • 100-200 ml γάλα (όσο χρειαστεί)
  • 1 κ. γλυκού ζάχαρη
  • μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • 1,5 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • μισό λάχανο
  • 2-3 κ. σούπας βούτυρο
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • ηλιέλαιο
  • αλάτι
  • πιπέρι αρκετό φρεσκοτριμμένο

Πως το κάνουμε:

  1. Σε ένα μπολ (καλύτερα ζεστό το χειμώνα) ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να αφρίσει αρκετά (10-15 λεπτά συνήθως σε ζεστό περιβάλλον).
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι. Ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά, το λάδι, το αυγό και λίγο γάλα. Πλάθουμε υπομονετικά προσθέτοντας ελάχιστο γάλα κάθε φορά μέχρι να γίνει η ζύμη μια μαλακιά μπάλα που να μην κολλάει στα χέρια.
  3. Την αφαιρούμε από το μπολ.
  4. Πλένουμε το μπολ, το σκουπίζουμε, το λαδώνουμε ελαφρά και βάζουμε πάλι τη ζύμη μέσα. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να γίνει τουλάχιστον διπλάσια (1 ώρα ή και περισσότερο ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου).
  5. Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 6 μπάλες. Αν θέλουμε τις τυλίγουμε με μεμβράνη ή τις βάζουμε χωριστά σε σακουλάκια και τις βάζουμε στην κατάψυξη (η απόψυξη πρέπει να γίνει φυσικά και πάντα μέσα στη συσκευασία για να μην κάνουν κρούστα).
  6. Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει τη γέμιση (βλέπε πιο κάτω). Ανοίγουμε με τον πλάστη τις μπάλες της ζύμης αλευρώνοντας μέχρι να γίνει ένα χοντρό φύλλο γύρω στα 30-40 εκατοστά διάμετρο και 1-2 χιλιοστά πάχος (δουλεύεται λίγο δύσκολα αλλά αξίζει τον κόπο).
  7. Βάζουμε στο κέντρο τη γέμιση και διπλώνουμε όπως στη φωτογραφία πιέζοντας ελαφρά να κλείσει η πίτα. Τοποθετούμε τις πίτες σε μια αλευρωμένη στεγνή επιφάνεια.
  8. Σ’ ένα τηγάνι βάζουμε αρκετό ηλιέλαιο (περίπου στο 1/3 του πάχους της πίτας) και το αφήνουμε να κάψει αρκετά αλλά όχι υπερβολικά. Τηγανίζουμε την πίτα 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Με μια ξύλινη σπάτουλα την ανασηκώνουμε και την ελέγχουμε ώστε να ροδίσει πολύ καλά, χωρίς να καεί. Ακόμα και καφέ να γίνει, μια χαρά θα είναι, ίσως και πιο τραγανή.
  9. Δε θα ρουφήξει λάδι. Την τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το ελάχιστο επιφανειακό λάδι.
  10. Σερβίρεται αμέσως.
Για τη γέμιση:
  1. Ψιλοκόβουμε το λάχανο και το σωτάρουμε με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά αρκετά λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει αλλά να μη μαυρίσει. Αλάτι και αρκετό πιπέρι.
  2. Ανεβάζουμε τη φωτιά και το σβήνουμε με κρασί ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Το βγάζουμε απ’ το τηγάνι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το λάχανο είναι η έκπληξη (δοκιμάστε το οπωσδήποτε), αλλά μπορεί κανείς να κάνει διάφορες παραλλαγές στη γέμιση:
Α) Μείγμα τυριών όπως γκούντα με λίγη παρμεζάνα και γραβιέρα και τριμμένη φέτα, ανθότυρο και ότι άλλο θέλετε, με αρκετό ψιλοκομμένο άνηθο και πιπέρι.
Β) Μείγμα τυριών όπως παραπάνω χωρίς άνηθο αλλά με ψιλές φέτες από διάφορες πιπεριές που τις έχουμε σωτάρει να μαλακώσουν Καλή όρεξη.

ΠΗΓΗ¨  www.sintagespareas.gr