15 Σεπτεμβρίου 2012


Χοιρινό με πράσα (ή λάχανο) αβγολέμονο



Τώρα που χειμωνιάζει, τέτοια φαγητά είναι ό,τι πρέπει! Το συγκεκριμένο μπορεί να φτιαχτεί με πράσα ή άσπρο λάχανο, ενώ όλα τα υπόλοιπα υλικά παραμένουν τα ίδια. Για 2 άτομα θα χρειαστούμε:
  • Περίπου 300 γρ. χοιρινό κομμένο σε μπουκιές
  • 1 μέτριο κρεμμύδι φιλοκομμένο
  • 3 μέτρια πράσα σε φέτες πάχους 2-3 εκατοστών ή περίπου το 1/3 από ένα μεγαλούτσικο λάχανο κομμένο σε κομμάτια (υπολογίστε ότι όταν μαγειρεύεται το λάχανο χάνει πολύ από τον όγκο του)
  • 1-2 καρότα σε φέτες
  • Λίγο σέλινο κομμένο (λίγα κλαράκια)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 αβγό
  • Χυμός 1/2 ή 1 λεμονιού
Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτουμε το χοιρινό για να πάρει χρώμα. Μέσα και τα πράσα ή το λάχανο και σωτάρουμε λίγο ακόμα για να μαραθούν. Προσθέτουμε το καρότο και το πιπέρι μαζί με λίγο βραστό νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (σε μέτρια) και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας προσθέτοντας κάποια στιγμή σχετικά προς το τέλος το σέλινο και το αλάτι. Αν χρειάζεται προσθέτουμε περιοδικά λίγο νεράκι και φροντίζουμε στο τέλος να υπάρχει λίγο ζουμάκι στην κατσαρόλα. Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο, το προσθέτουμε στο φαγητό και σερβίρουμε.

11 Σεπτεμβρίου 2012


ΣΟΥΦΛΕ ΣΠΑΝΑΚΙ
Υλικα
Μισό κιλό φρέσκο σπανάκι  
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
150 γρ. ζαμπόν κομμένο σε κύβους
Ψωμί μπαγιάτικο, κομμένο φέτες
λίγο βούτυρο
150 γραμμ. τυρί παρμεζάνα τριμμένη
2 αυγά
3/4 του φλιτζανιού γάλα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σπανάκι, αφού ρίξουμε πιπέρι και λίγο αλάτι, όχι όμως πολύ γιατί θα προσθέσουμε και τη φέτα.
Δεν αφήνουμε τα υλικά μας να παραψηθούν.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τη φέτα, το ζαμπόν, ανακατεύοντας καλά.
Σε βαθύ πυρέξ τοποθετούμε τις φέτες του ψωμιού αφού τις αλείψουμε με λίγο βούτυρο και από τις δύο μεριές.
Βάζουμε μια στρώση σπανάκι και πάλι μια στρώση ψωμί και μια στρώση σπανάκι.
Ρίχνουμε το τριμμένο τυρί σε όλη την επιφάνεια.
Χτυπάμε τα 2 αυγά το γάλα και περιχύνουμε.
Το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά και έπειτα βάζουμε να ψηθεί μέχρι να ροδίσει το τυρί.