13 Ιουλίου 2012

Καρπούζι: Πόσο καλό είναι για την υγεία μας;

Το καρπούζι είναι από τα πλέον απολαυστικά φρούτα. Το καλοκαίρι, το παγωμένο καρπούζι, ευχαριστεί και δροσίζει με την πλούσια γεύση του.

Πολλοί νομίζουν ότι το καρπούζι δεν έχει θρεπτικές ουσίες ή βιταμίνες όπως άλλα φρούτα και λαχανικά. Έτσι έχει επικρατήσει η άποψη ότι το καρπούζι προσφέρει μόνο νερό και ζάχαρη.

Όμως ποια είναι η αλήθεια σχετικά με το καρπούζι;


Το καρπούζι υπάρχει σε ιστορικές αναφορές από το 2.500 π.Χ. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το κατανάλωναν ως φρούτο αλλά και το μετέφεραν μαζί τους σαν μια ακόμη αποθήκη νερού. Πράγματι πέραν του 90% του καρπουζιού αποτελείται από νερό.

Οι σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες. 
 Η περιεκτικότητα του σε ζάχαρο και θερμίδες είναι χαμηλή ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη ή χοληστερόλη.

Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν το καρπούζι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία.
 Το καρπούζι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, βήτα καροτίνης και λυκοπενίου. Οι ουσίες αυτές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορους καρκίνους και από καρδιακές παθήσεις.

Η βιταμίνη Α
 είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, για τη νυκτερινή όραση και παράλληλα ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού μας που καταπολεμούν τις μολύνσεις.

Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, της φοβίας ή του πανικού και γενικά συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε καλά.

Η βιταμίνη C
 βοηθά το αμυντικό σύστημα μας για την καταπολέμηση των μολύνσεων. Επίσης προστατεύει από φυσικές οξειδωτικές ουσίες που επιταχύνουν τη γήρανση και ευνοούν τον καρκίνο. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο που συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδίας και της πίεσης.

Το καρπούζι είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών που βοηθούν τις κινήσεις του εντέρου, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. 


Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε ζάχαρο, ανέρχεται στο 5%. Δύο φλιτζάνια καρπούζι, έχουν μόνο 80 θερμίδες και δεν έχουν καθόλου λίπος ή χοληστερόλη. Το καρπούζι είναι πολύ πλούσιο σε λυκοπένιο που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Συνοπτικά βλέπουμε λοιπόν ότι το καρπούζι, αντίθετα με την αντίληψη που έχει επικρατήσει, είναι μια πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές ευεργετικές δράσεις στην υγεία μας.  



πηγη http://diatrofi.medlook.gr

12 Ιουλίου 2012

Καρπουζόπιτα 

Παραδοσιακό γλύκισμα της Μήλου, από όπου «κλέψαμε» την συνταγή (συνταγή από το toarkoudi.gr)
. 
Τι θα χρειαστείτε 
8 φέτες καρπούζι (από τις οποίες έχουμε βγάλει τη φλούδα και τα κουκούτσια) 
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη 
6 κουταλιές της σούπας μέλι 
100 γρ. βούτυρο 
8 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
60 γρ. σουσάμι 
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα (σκόνη) 
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη 

Τι θα κάνετε 
Λιώνετε το καρπούζι σε σουρωτήρι πιέζοντας καλά για να βγει ο χυμός. Λιώνετε το μισό βούτυρο (π.χ. στα μικροκύματα) και το ανακατεύετε με την ζάχαρη, το αλεύρι, το μισό μέλι και όλη τη στυμμένη ψίχα καρπουζιού μέχρι να γίνει μία ζύμη, ούτε πολύ ρευστή ούτε πολύ σφιχτή.

Αλείφετε ένα μικρό ταψί με το υπόλοιπο βούτυρο, πασπαλίζετε τον πάτο του με σουσάμι ώστε να καλυφτεί εντελώς και απλώνετε καλά τη ζύμη. Ξαναπασπαλίζετε με σουσάμι. 
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Όταν η πίτα είναι έτοιμη την περιχύνετε με το υπόλοιπο μέλι και πασπαλίζετε με την άχνη και την κανέλλα. 

Καρπουζόπιτa


Καρπουζόπιτα 
Παραδοσιακό γλύκισμα της Μήλου, από όπου «κλέψαμε» την συνταγή (συνταγή από το toarkoudi.gr). 
Τι θα χρειαστείτε 
8 φέτες καρπούζι (από τις οποίες έχουμε βγάλει τη φλούδα και τα κουκούτσια) 
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη 
6 κουταλιές της σούπας μέλι 
100 γρ. βούτυρο 
8 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
60 γρ. σουσάμι 
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα (σκόνη) 
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη 

Τι θα κάνετε 
Λιώνετε το καρπούζι σε σουρωτήρι πιέζοντας καλά για να βγει ο χυμός. Λιώνετε το μισό βούτυρο (π.χ. στα μικροκύματα) και το ανακατεύετε με την ζάχαρη, το αλεύρι, το μισό μέλι και όλη τη στυμμένη ψίχα καρπουζιού μέχρι να γίνει μία ζύμη, ούτε πολύ ρευστή ούτε πολύ σφιχτή.

Αλείφετε ένα μικρό ταψί με το υπόλοιπο βούτυρο, πασπαλίζετε τον πάτο του με σουσάμι ώστε να καλυφτεί εντελώς και απλώνετε καλά τη ζύμη. Ξαναπασπαλίζετε με σουσάμι. 
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Όταν η πίτα είναι έτοιμη την περιχύνετε με το υπόλοιπο μέλι και πασπαλίζετε με την άχνη και την κανέλλα. 

11 Ιουλίου 2012


  ΓΡΑΝΙΤΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

   Τι χρειαζόμαστε:


·                                  2 φλυτζανια πολτό καρπουζιού
·                                 1 φλυτζανι ζάχαρη
·                                 2 φλυτζανια νερό
·                                 2 φύλλα ζελατίνας μουσκεμένα σε 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
·                                 1 κουταλιά σούπας  χυμό λεμόνι


Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά και προσθέτουμε τα δύο φύλλα ζελατίνας στον πολτό των φρούτων.
Χτυπάμε το μείγμα στο μίξερ δυνατά επί 5 λεπτά.
Βάζουμε στην κατάψυξη και μετά από μία ώρα το ξαναχτυπάμε στο μίξερ και ξανα στην καταψυξη


απολαυστε τη!!!!!!!!!

10 Ιουλίου 2012



ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

θα χρειαστουμε

·                      
     ενα καρπούζι μικρό
     4 ποτήρια ζάχαρη
     χυμο μισού λεμονιού
2-3 γαρίφαλα
1 κ.γ. βανίλια

Καθαριζουμε τη φλούδα αφήνοντας μόνο το άσπρο μέρος του καρπουζιού.
Κόβουμε σε κομματάκια και βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με 2 ποτήρια νερό σε δυνατή φωτιά μέχρι τα κομματια να γινουν κάπως διάφανα.
Μετα βάζουμε τα κομμάτια στο μπλέντερ και τα λιώνουμε.
Ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μαζί με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, τα γαρίφαλα και τη βανίλια.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε μέχρι η μαρμελάδα  να δέσει.
Το καρπουζι δεν ειναι μονο δροσια...



Ειναι ΚΑΙ διατροφη!