21 Σεπτεμβρίου 2012


Μαρούλι: το αγαπημένο των Ρωμαίων αυτοκρατόρων

Το ταπεινό μαρούλι που χρησιμοποιούμε ευρέως κυρίως σε σαλάτες έχει ιστορία που χάνεται μέσα στα βάθη του χρόνου. Δείτε πότε και που πρωτοχρησιμοποιήθηκε και κυρίως τι το κάνει τόσο σημαντικό για την καθημερινή μας διατροφή.

Τρίτη, 12 Απριλίου 2011
Το μαρούλι που σχεδόν καθημερινά κοσμεί την σαλάτα σας έχει ηλικία άνω των 5.000 ετών! Ναι, ναι καλά διαβάσατε καθώς πρόκειται για ένα από τα παλιότερα λαχανικά στην ιστορία της ανθρωπότητας και έχει συνδέσει το όνομά του με μια σειρά από γεγονότα που στο πέρασμα του χρόνου του έδωσαν ξεχωριστή θέση στο τραπέζι μας.
Το μαρούλι μέσα στους αιώνες
Αναφορές στο σημαντικό λαχανικό συναντάμε σε αιγυπτιακούς τάφους του 4.500 π.Χ. ενώ ιδιαίτερη μνεία στις θεραπευτικές του ιδιότητες γίνεται και στην αρχαία Ελλάδα.
Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία φαίνεται πως είχε το μαρούλι για τους Ρωμαίους. Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το μαρούλι βρισκόταν στην κορυφή της διατροφικής πυραμίδας καθώς πιστευόταν πως είχε θεραπευτικές ιδιότητες.
Σε αρκετά γραπτά της εποχής αναφέρεται πως ο Αύγουστος Καίσαρας θεραπεύθηκε από μια σοβαρή ασθένεια χάρη στις θεραπευτικές ιδιότητες των φύλλων του μαρουλιού. Έκτοτε, το μαρούλι απέκτησε σχεδόν «μαγικές» ιδιότητες όχι μόνο για τους Ρωμαίους αλλά και για όλο τον κόσμο. Μια διάσημη ποικιλία μαρουλιού είναι η Ρομάνα προς τιμήν των Ρωμαίων «οπαδών» του μαρουλιού ενώ και η γνωστή «σαλάτα του Καίσαρα» με βασικό συστατικό το μαρούλι φαίνεται πως δεν πήρε τυχαία το όνομά της.
Το διάσημο λαχανικό λέγεται πως μεταφέρθηκε στην Αμερική από τον Χριστόφορο Κολόμβο ενώ ιδιαίτερα δημοφιλές είναι και στα βάθη της Κίνας, όπου θεωρείται κάτι σαν το δικό μας το τριφύλλι, συμβολίζει την καλή τύχη και το προσφέρουν για γούρι την Πρωτοχρονιά!
Πολύτιμα θρεπτικά συστατικά
Το μαρούλι είναι ένα λαχανικό με πληθώρα βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, κάλιο, χρώμιο, φυτικές ίνες και μέταλλα. Περιέχει σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών ενώ πλούσια είναι και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και φυλλικό οξύ.
Πού ωφελεί;
Σχεδόν παντού! Έρευνες έχουν αποδείξει πως η συχνή κατανάλωση μαρουλιού ωφελεί την καρδιά και προστατεύει από εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Ρίχνει την πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις, καταπολεμά τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η πλούσια περιεκτικότητά του σε καροτονοειδή προλαμβάνει αρκετά είδη καρκίνων (π.χ. πνεύμονα, μαστού, δέρματος, τραχήλου και στομάχου), το μαγγάνιο δυναμώνει τα οστά, το χρώμιο μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα, οι φυτικές του ίνες διευκολύνουν τις διαδικασίες πέψης των τροφών
Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την χαμηλή θερμιδική του αξία, που το καθιστά ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα. Μια σαλάτα με μαρούλι και αγνό ελαιόλαδο αποτελεί ένα δυνατό ξεκίνημα για ένα ισορροπημένο και θερμιδικά χαμηλό γεύμα.
ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

16 Σεπτεμβρίου 2012


Σφουγγάτο με μαρούλι και κρεμμύδια

Σφουγγάτο με μαρούλι και κρεμμύδια


Yλικά
  • 8 αβγά
  • 1 μαρούλι
  • 8 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • ½ ματσάκι δυόσμο φρέσκο
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Kαθαρίζουμε το μαρούλι, το πλένουμε καλά και το στραγγίζουμε από τα νερά. Kαθαρίζουμε και τα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβουμε, όπως και το μαρούλι. Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το μαρούλι, τα κρεμμυδάκια και λίγο αλάτι. Tα καβουρδίζουμε προσθέτοντας λίγο νερό κάθε φορά που εξατμίζεται, έτσι ώστε, όταν έχουν βράσει, να μείνουν μόνο με το λάδι. Mεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Aλατίζουμε, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σπάμε τα αβγά σε μπολ και τα δουλεύουμε με τον αβγοδάρτη. Περνάμε την ομελέτα από σητάκι και προσθέτουμε τα μαρούλια με τα μυρωδικά. Aνακατεύουμε απαλά. Λαδώνουμε ένα ταψάκι, μεταφέρουμε εκεί την ομελέτα με τα λαχανικά και αμέσως τη βάζουμε στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει χωρίς να χάσουν τα αβγά όλη την υγρασία τους.